13h 16' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 25 noiembrie 2016

1 Decembrie, prostie, intrigi, politică de bar(update)

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
9 voturi 15663 vizualizari 11 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [13:16] 28 NOV 2016 › Prefectul Mitrea a tranşat scandalul

Scandalul produs le sfîrşitul săptămînii trecute, în legătură cu maniferstările de la Buzău, dedicate Zilei Naţionale a fost tranşat de prefectul Aurelia Mitrea. Ea a decis ca alocuţiunile de 1 Decembrie să fie susţinute doar de către Prefectul judeţului şi de comandantul Armatei a 2-a. Într-un comunicat de presă, remis luni dimineaţă de Prefectură, se arată, între altele, că: „Instituția Prefectului – Județul Buzău consideră că „Ziua Națională a României” a fost și va rămâne cel mai important moment din viața românilor și implicit a tuturor buzoienilor. Importanța deosebită a evenimentului este imperios necesar să fie tratată și apreciată, în egală măsura, de către toți buzoienii și trebuie să se înțeleagă foarte clar că nu este un act cu iz politic. Instituția Prefectului – Județul Buzău dorește ca acest eveniment să nu lase loc interpretărilor politicianiste, iar din acest motiv alocuțiunile vor fi rezervate numai Dr. General-maior Petrică Lucian Foca, comandantul Garnizoanei Buzău și Prefectului județului Buzău – Ing. Ec. Aurelia Mitrea.
 
 Instituția Prefectului – Județul Buzău face apel la reprezentanții partidelor politice  să acorde evenimentului atenția pe care o așteaptă absolut toți românii,  indiferent de culoarea politică și locul în care s-ar afla și să înțeleagă faptul că nimeni nu are dreptul sa politizeze cea mai importantă zi - „Ziua Națională a României”. 


Ulterior, după şedinţa Colegiului Prefectural de luni, interpelată de presă, pe aceeaşi temă, prefectul Aurelia Mitrea a declarat: „Pentru a nu politiza acest frumos eveniment care este al tuturor buzoienilor, al tuturor românilor, am considerat că ar fi foarte bine ca alocuţiunea să fie rostită de domnul comandant şi de Prefectul judeţului Buzău. Consider că e cea mai bună decizie, ca toată lumea să fie bucuroasă de evenimentul în sine. Nu vreau să politizăm, nu vreau să apară că avem ceva cu unii sau cu alţii”.

Cît priveşte legea în baza căreia se organizează de către Instituţia Prefectului, evenimentele de 1 Decembrie, Mitrea a explicat: „Este un ordin de desfăşurare a ceremoniilor şi onorurilor militare, în care nu este explicit cine trebuie să ia cuvîntul. Se spune doar: alocuţiuni şi Instituţia Prefectului este organizatorul acestui eveniment, împreună cu Comandamentul (...) Eu cred că este cea mai bună variantă avînd în vedere că acest eveniment este înaintea alegerilor parlamentare (...)”  

Prefectul judeţului a mai arătat şi ce a stat la baza deciziilor”A fost decizia pe care am luat-o împreună cu domnul comandant. Au fost decizii pe fondul a ceea ce s-a întîmplat: apariţii în presă...Erau mai multe persoane, dar pentru că şi-au declinat, au spus că nu mai doresc să participe, atunci am hotărît să participăm doar eu şi domnul comandant al Garnizoanei. La acest eveniment este invitată toată lumea. Problema a fost doar în ceea ce priveşte alocuţiunile, aşa că toată lumea va participa şi va depune coroane. Nu am interzis nimănui să depună coroane”.

Instituţia Prefectului a făcut public întreg programul dedicat sărbătoririi Zilei Naţionale a României, program ce poate fi consultat aiciUPDATE [09:13] 28 NOV 2016 › Originiile scandalului din jurul manifestaţiilor de 1 Decembrie încep să prindă contur. După cum portalul de ştiri sansanews.ro a scris în premieră, pesediştii au acuzat în week-end pe prefectul Aurelia Mitrea că face jocurile libe­ralilor, scoţînd de pe lista de persoane care urmau să susţină discursuri de Ziua Naţională, pe prima­rul Constantin Toma.
       Acum, după cîteva zile de conflict, putem avea o privire de ansamblu asupra evoluţiei evenimentelor care ne arată că, în acest moment, organizarea sărbătorii naţionale este marcată de un vid legislativ care însă, încăput pe mîna unor nepricepuţi a generat marele scandal din ultimele zile. Concret, legile în vigoare, lasă la latitudinea prefectului modul în care se desfăşoară festivităţile dedicate "Zilei Naţionale a României", în baza Ordinului de ministru al Apărării M63/10 iunie 2013. Exact de aici a pornit tot scandalul, pentru că, pînă acum nu a existat nici un moment în care prefectul să scoată primarul unei localităţi de pe lista de vorbitori la Ziua Naţională, indiferent de culoarea politică a unuia sau altuia. Cu toate acestea, lipsa unor clarificări legale a generat, totuşi, de-a lungul ultimilor ani diverse discuţii şi vii dezbateri, astfel că în luna noiembrie, a fost votat şi publicat în Monitorul Oficial, un act normativ care stabileşte clar cum se desfăşoară ceremoniile, cui dă Armata Onorul, care sînt persoanele care reprezintă instituţiile statului şi cine şi în ce ordine susţine discursuri. Numai că legea publicată în monitorul Oficial 915/14 noiembrie 2016 cu nr. 215 intră în vigoare la 30 de zile după publicare, adică pe 14 decembrie 2016, după alegerile generale şi arată printre altele, că:  
"Art. 7 În cadrul ceremoniilor oficiale organizate la nivel local ordinea de precădere este următoarea: a) poziţiile 1-4 din anexă (Preşedintele României; Preşedintele Senatului; Preşedintele Camerei Deputaţilor; Prim-ministrul), dacă reprezentanţii autorităţilor sau ai instituţiilor publice respective participă la ceremonie; b) primarul localităţii unde se desfăşoară ceremonia; c) preşedintele consiliului judeţean al judeţului unde se desfăşoară ceremonia; d) prefectul judeţului unde se desfăşoară ceremonia; e) reprezentanţii altor autorităţi sau instituţii publice conform ordinii de precădere stabilite potrivit art. 5 şi 6." Dar chiar dacă nu e încă în vigoare, iată că legea votată deja, în Parlament şi publicată în Monitorul Oficial, rînduieşte perfect modul în care se desfăşoară protocolul unor astfel de evenimente şi-l plasează pe primarul localităţii, acolo unde-i este, de fapt, locul, alături de ceilalţi demnitari ai statului, ceea ce va exclude orice acţiune de politizare a sărbătorii naţionale. Mînat de obedienţă, de nepricepere, de lipsă de evaluare corectă a unor eventuale consecinţe şi sfătuită de un politician sosit în Casa Albă, direct de la bar, devenit peste noapte consilier prefectural, cu atribuţii neoficiale de prefect, Vasile Dinu- "Torel", prefectul în funcţie a socotit ordinul de ministru mai sus citat că-i dă dreptul să facă orice de Ziua Naţională astfel că unii lideri liberali, candidaţi la Buzău, s-au trezit că li se vehiculează numele într-o combinaţie de care n-aveau ştiinţă şi nici nevoie. Astfel, prefectul şi Vasile Dinu - "Torel" au reuşit să stîrnescă un val pesedist care să repurteze o victorie mare fără să ducă măcar un război.  
Teodor Atanasiu, demnitarul desemnat să reprezinte Senatul la Buzău
Însă, indiferent de legea luată în calcul, Teodor Atanasiu, despre care s-a spus că a fost favorizat de Prefectură, fiind primul care susţine discurs şi i se dă Onorul Militar, este cel mai mare în funcţie, în statul român şi are aceste drepturi deci oricum n-avea nevoie de nici un fel de favorizare. De altfel, Atanasiu, ca vicepreşedinte al Senatului României a fost delegat de secretarul general al Senatului, Ion Vărgău, prin documentul nr.XXXV/4640/ 21.11.2016, să reprezinte la Buzău, instituţia. În document se arată, printre altele: "cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, 1 Decembrie 2016, domnul senator Teodor Atanasiu, vicepreşedinte al Senatului va reprezenta Senatul României la ceremoniile de depunere de coroane, în municipiul Buzău". Aşadar, Atanasiu este persoana cu cea mai înaltă funcţie în stat care va participa la Ziua Naţională le la Buzău, indiferent din ce unghi se privesc lucrurile. Greşeala a fost făcută în momentul în care Aurelia Mitrea, prefectul Buzăului, un funcţionar fără experienţa necesară, condusă din umbră de Vasile Dinu- "Torel", a scos de pe lista celor care susţin discursuri pe primarul Toma, dar l-a lăsat pe preşedintele Consiliului Judeţean, Emanoil Neagu, pe lista vorbitorilor, alături de comandantul Armatei a 2-a şi prefectul judeţului. Toate acestea au semănat a obedienţă a prefectului în favoarea liberalilor şi a lui Teodor Atanasiu şi a joc politic prost, din care PNL a pierdut. Tot a joc politic arată şi păstrarea pe lista de vorbitori a preşedintelui C.J., Emanoil Neagu, putîndu-se crede că Prefectura a intervenit în presupusele conflicte interne din PSD, dintre Toma şi Neagu, susţinîndu-l pe acesta din urmă şi încercînd astfel să fructifice, pe viitor presupusele relaţii bune pe care Neagu le are cu PNL, încă din vremea cînd conducea organizaţia judeţeană liberală.
Reacţia lui Emanoil Neagu
Cert este că, scoţîndu-l pe Toma de pe listă, cei de la Prefectură au generat acţionarea bazei de partid PSD, creînd timp de 2 zile reacţii virulente în spaţiul public şi pe Facebook. Pînă şi Neagu, chemat probabil de conducerea de partid la ordin, a arătat că este încă un soldat credincios al PSD şi a anunţat că s-a retras de pe lista de vorbitori de Ziua Naţională, invitînd pe toată lumea la concordie. În acest sens a publicat un text pe Facebook, după ce s-a întîlnit cu primarul Toma, preşedintele PSD Marcel Ciolacu şi comandantul Armateia 2-a, generalul Lucian Foca, la o acţiune de plantat de pomişori la Beceni, încercînd să îndemne la concordie, taberele pesedis­- to-peneliste din PSD:  
"1 Decembrie este ziua NAŢIONALĂ a TUTUROR românilor. Din păcate, la Bucureşti, în disprețul românilor şi al respectului faţă de instituțiile fundamentale ale statului, preşedintele Klaus Iohannis invită pe cine poftește. La Buzău, ca să-l mulțumească pe şeful cel mare, prefectul Aurelia Mitrea vrea să-l lase doar pe Teodor Atanasiu să vorbească. PNL vrea sa confiște 1 Decembrie şi să facă scandal. 1 Decembrie este ziua TUTUROR românilor. Este o sărbătoare. Şi un prilej ca politicienii să arate mai multă unitate, să lase la o parte certurile. PSD va participa la acesta sărbătoare şi va asista la ceremonie din mijlocul românilor. Voi sta împreună cu primarul ales al Buzăului Constantin Toma şi cu preşedintele PSD Marcel Ciolacu. Vom avea invitați mai mulţi primari din județ. Vom sărbători alături de români! Vreau să le spun buzoienilor că vom avea grijă ca această manifestare să se desfășoare în liniște, aşa cum a fost mereu!"
Un accident al istoriei contemporane
Cît despre generalul Lucian Foca, dacă acesta s-a opus, voit sau nevoit, legal sau nelegal modului în care prefectul Mitrea a acţionat în aceste zile, acestea nu mai pot fi comentate de noi, întrucît nu ştim exact ce s-a întîmplat. Ce-a avut în minte echipa de la Prefectură cînd l-a scos pe Toma de pe listă, dar l-a menţinut pe Neagu în condiţiile în care primarul Buzăului este alesul oraşului unde Armata a 2-a îşi are unităţile şi nu în judeţul reprezentat de Neagu, rămîne de văzut în viitorul apropiat. E clar, însă, că de la declanşarea scandalului, Instituţia Prefectului a gestionat prost criza, pentru că nu a comunicat şi n-a justificat acţiunile sale, pierzînd acest meci, la scor şi creînd posibilitatea PSD să cîştige o luptă politică fără să facă absolut nimic. A provoca un scandal, printr-un act atît de banal e semn de lipsă acută de experienţă politică şi administrativă, iar faptul că prefectul judeţului a făcut asemenea gafe, arată că numirea Aureliei Mitrea în această funcţie e un accident al istoriei contemporane, iar ea va avea mult de furcă de pe urma ocupării acestui post pe un termen scurt , dar plin de evenimente. Şi asta pentru că în istoria Buzăului, n-a mai existat un asemenea precedent, cînd primarul, indiferent de statutul său politic să fi fost scos de pe lista vorbitorilor, de Ziua Naţională.  
O echipă moştenită
 Desfăşurarea evenimentelor duce la concluzia că actuala echipă de la Instituţia Prefectului a făcut un joc foarte prost, din care PNL a pierdut la capitolul imagine, deşi Teodor Atanasiu este un om cu rezultate bune în calitate de ministru al Apărării, cu o anvergură actuală care nu avea nevoie de acte de obedienţă de acest fel. Cum şi de ce s-a ajuns însă la o asemenea acţiune provincială, e lesne de înţeles. Iar candidaţii liberali sînt nevoiţi să lucreze cu o echipă moştenită de la alţi lideri care au condus la Buzău pe liberali şi care se se răsfrînge negativ asupra campaniei electorale liberale.

Desfăşurarea tuturor acestor evenimente naşte şi cîteva întrebări :

1. Prin menţinerea preşedintelui C.J., Ema­noil Neagu, pe lista vorbitorilor de 1 Decembrie i s-a întins acestuia o capcană pentru a crea o distanţă între el şi PSD, avînd în vedere disensiunile dintre acesta şi Constantin Toma, pentru ca după sărbători conflictul să explodeze? 2. Ori, pur şi simplu, Neagu a acceptat tacit situaţia, crezînd astfel că va da o lovitură lui Toma? 3. Cine a încercat să vehiculeze numele lui Teodor Atanasiu în aceste evenimente, ca şi cum, el ar fi orchestrat această acţiune, aşa cum încearcă consilierul Vasile Dinu- "Torel" să explice pe la colţuri situaţia creată? Nu credem că Atanasiu a făcut asemenea prostie din poziţia pe care o are astăzi în stat. 4. Cine este acea persoană care, manifestînd obedienţă, probabil, a vrut să demonstreze cum îl poate el pune în valoare, printr-un act de mare strategie politică de provincie pe Atanasiu? Lucru de care, fostul ministru al Apărării, chiar nu avea nevoie şi nici n-ar fi manifestat pretenţii pentru că pur şi simplu, nu i-ar fi putut aduce nici un avantaj.  

Un mare scandal stă să explodeze la Buzău chiar de 1 Decembrie, Ziua Națională a României.
Surse demne de toată încrederea avansează ideea că echipa de conducere a Instituției Prefectului, prefectul Vasile Dinu -Torel, pardon, consilierul prefectului, responsabil cu organizarea evenimentelor prilejuite de Ziua Națională a tăiat de pe lista celor care vor ține discursuri oficiale pe toți șefii de partide, directorii de instituții, inclusiv, fapt unic în istoria Buzăului, pe primarul Constantin Toma.

Aceleași surse acreditează ideea că singurul fruntaș politic care ar urma să țină un discurs ar fi un membru al Partidului Național Liberal, iar dacă informațiile noastre sunt corecte, acelea ar fi prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu, candidat pe locul I la Senat din partea organizației județene a liberalilor buzoieni. În acest moment nu se știe dacă această acțiune este o inițiativă personală a lui Vasile Dinu -Torel, făcută din obediență sau este rodul unei gândiri mai ample ale mai multor persoane însă vestea a stîrnit enorme indignări și frustrări la toate nivelurile politice și instituționale buzoiene. De departe, însă, cel mai supărat este comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul Lucian Foca, principalul organizator al ceremoniilor de la 1 Decembrie, despre care se spune că a transmis că dacă lucrurile nu se vor reglementa el însuși va renunța să mai susțin ă un discurs. Mai ales că astfel de evenimente au un protocol foarte bine definit legal în care se precizează clar cine ține discursuri oficiale de Ziua Națională. Că aspectele de mai sus ar putea deveni realitate sunt alimentate și de lipsa unui program al manifestărilor care să fi fost remis presei , o premieră postdecembristă. 

În aceste condiții, din zona nemulțumiților se aruncă pe piața informaților ideea că la manifestări vor apărea grupuri de huiduitori care vor face să nu se audă nici discursurile celor care au primit aprobare să susțină cuvintari de 1 Decembrie la Buzău. Așa că, pe lîngă tradiționala fasole cu cîrnați, la Buzău am putea avea și scandal de Ziua Națională ceea ce ar arăta cît de neinspirată a fost decizia Guvernului de a organiza alegerile parlamentare la doar cîteva zile după 1 Decembrie, ceea ce este iarăși o premieră postdecembristă. 

Hai că este frumos! Focus TV anunță, pe această cale, că va transmite în direct evenimentele de la 1 Decembrie. Va fi, evident, audiență maximă.
Etichete: cirnati |  Decembrie |  fasole |  scandal
Voteaza articolul: bun: 8  |  slab: 1   7

Comentarii

pixel
25 noiembrie 2016
Cat le mai trebuie buzoienulir sa se convinga de slaba pregatire si rautate a celor galbeni, portocalii sau tehnocrati? Deh...in functie de interes!
Mătușa Tamara
26 noiembrie 2016
Așa maică ... zi-le puțin și despre roșii. :)
militar de rând.
25 noiembrie 2016
Ce ați făcut, măi nene, mă? L-ați supărat pe Foca? Nici o problemă. Strânge bani de la subordonați și își face propria paradă. După care se laudă trei zile. Cam cum se lăuda în primul său cv, ăla mincinos, când zicea că a revoluționat el informațiile militare.
partidul romania mare
26 noiembrie 2016
Oricum nu ii asculta nimeni .Foarte buna decizie !
Pixelu tricolor
26 noiembrie 2016
Nefericită a fost decizia de a stabili ziua națională la începutul iernii. Ce paradă militară poți organiza dacă ninge sau este ceață de nu vezi nimic la 20 metri? Ce avioane și elicoptere mai decolează? Un popor majoritar ortodox se află în această perioadă în postul crăciunului. Probabil ciolanul este de post iar aburii fasolei le desfundă nasul și cu această ocazie zicala cu mucii-n fasole devine realitate. Nefericită este și simbolistica aleasă pentru o zi națională. Populația de etnie română sărbătorește iar cea de etnie maghiară comemorează. Încă un motiv ca an de an relațiile dintre etnicii români și cei maghiari să se deterioreze ireparabil. Unde mai pui că președintele meu, Werner, în perioada cât a fost primar al Sibiului abia de scotea nasul din multiplele case de ziua națională a României. Orice țară normală la cap își stabilește ziua națională în perioada verii. 23 august era în regulă. Avea și Werner ocazia să-și înfiereze etnia iar românii și maghiarii să se distreze pe seama ipocriziei președintelui.
Torel
26 noiembrie 2016
Ba e rezolvata problema aduc cateva fetite la bara si gata doar sunt profesionist.O sa va placa ! Si o sa fie si Foca multumit.
Ionut
26 noiembrie 2016
Dane la tot batalionul fetiteeee si te votam torele si te pomenim
torelll
26 noiembrie 2016
Va dau fetiteee la toti din toate partideleeeeee
buzoian
27 noiembrie 2016
ori cum pe buzoieni nu ii itereseaza minciunili alesilor indiferent de culoarea politica si oameni vin sa vada parada militara in orce caz nu pe hoti care stau in fata prefecturii si povestea fasole cu cirnatt erte o mizerie anul trecut in loc de cirnati gaseai sunca sau soricii rusine sa le fie la toti ei maninca bunatatii si la buzoieni de rind la da porcarii sa li sa opreasca fripturile in git ce tot se strecoara inbuzau dl atanasiu nu vede ca nimeni nu il suporta ii da cu hooo si vine la prosti pnl buzau vai ei vad ca privesc precum caiii
Buzoian
28 noiembrie 2016
Ziua Nationala va fi acaparta de gastile politice. Aceste gasti nu au ce cauta la acest eveniment de o importanta deosebita.
stefan pnl
28 noiembrie 2016
de ce va mirati asa,mitrea aurelia,face exact ce spune anghel ovidiu,nu el a cocotat-o pe functie.rusine mitrea.o spun ca liberal,nu mai omori oameni.pleaca pana nu este prea tarziu.ne-ati terminat in pnl cu ce vaceti voi tu si torel


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU