08 [NOV 19] ACTUALITATE
Vineri, 08 noiembrie 2019

Acuzații de malpraxis. Anchete demarate de Poliție, Spital și Colegiul Medicilor după moartea unui bebeluș

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 2789 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro


Acuzatii grave la adresa a doi medici din Maternitatea Buzau. Parintii unui bebelus care s-a nascut in unitatea spitaliceasca si a murit o luna mai tarziu in spitalul Marie Curie din Capitala, spun că nou-născutul ar fi trait daca cele doua doctorite care i-au facut controlul mamei ar fi vazut ca sarcina femeii are o evoluție gravă pentru făt. Bebelușul era mai mult mort decît viu cînd s-a născut prin cezariană, iar părinții sunt convinși că acesta ar fi fost salvat dacă medicii vedeau la ecografie că ceva e în neregulă. Tinerii au depus plangere la Colegiul medicilor din Buzau dar si la politie. Ei vor sa afle daca a fost vorba de o culpa medicala, iar vinovații să fie trași la răspundere. 

Ana Maria are 23 de ani si a dorit sa aduca pe lume un copil sanatos. Ea a mers la control periodic, iar pe toata perioada sarcinii a fost supravegheata de un medic obstretician la cabinetul particular. Problemele au apărut cu puțin timp înainte de termenul la care tînăra trebuia să nască.
”La 38 de săptămâni au început durerile. Am decis să merg pentru consult la maternitate. Era o doamnă dr, m-a consultat și mi-a spus că e în regulă, să merg acasă liniștită. Am mers acasă cu dureri. La o săptămână după, m-au luat si mai mult durerile, vomă, ameteli, am chemat salvarea, m-am internat la altă doamnă dr. care a tratat momentul cu indiferență, eu având dureri foarte mari. Mi-a spus că pot avea infecție la rinichi, durerile erau și de burtă și de mijloc.”, povesteste tânăra mamă. 
A doua zi de la la internare, medicul de gardă, altul decât primele două doctorițe la care face referire tânăra mamă,  i-a făcut acesteia o o ecografie și a observat că fătul este în suferință fetală, așa că a decis să o opereze de urgență.Până la urmă mi- a făcut cezariană dr. Constantinescu, după ce a observat la ecograf că nu e în regulă. Copilul s-a născut într o stare foarte proastă, a luat nota 5 la naștere. Mi-au spus că fătul a suferit 10 zile în burtică. O suferință foarte mare”, a declarat tânăra mama.

”Pe fondul circularei de cordon și a terenului mamei cu hipertensiune, am decis că în interesul mamei și al copilului este intervenția cezariană. Am finalizat operația care a decurs în parametri normali, numai că, din păcate, copilul nu a avut o evoluție satisfăcătpare și neonatologul a decis transferul. Lichidul foarte modificat prezent în aparatul respirator al copilului a făcut ca adaptarea lui la respirația spontană sau chiar asistată să nu fie optimă.”, a declarat dr. Mario Constantinescu, cel care a operat-o pe tânără.  
La naștere, bebelușul a avut scorul apgar 5, din cauza suferinței intrauterine din ultimele zile dinaintea operației. 
Bebelușul a fost imediat intubat, iar pentru că starea sa era gravă, a fost trimis la București.
La o luna dupa transfer bebelusul a murit in clinica din Bucuresti. Parintii vor acum sa stie cine si unde a gresit.
”Durerea e cu atât mai mare cu cât copilul s-a născut normal, dacă avea vreo malformație congenitală poate ne resemnam, dar el a fost un copil normal, trebuia să fie în viață, alături de noi. Cineva trebuie să răspundă, nu o facem dintr-o vendetă personală, ci să atragem atenția viitoarelor mămici să nu ajungă pe mâna unor astfel de medici. Materitatea Buzău e nouă, bine dotată, dar actul medical e vechi”, mai spune bărbatul.
După ce si-au ingropat pruncul, parintii au depus plangere la Colegiul medicilor si au formulat o plangere penala pentru ucidere din culpa la politia municipiului Buzau. În paralel, conducerea Spitalului Județean Buzău a început o anchetă și la maternitate. 


Etichete: Acuzații |  Anchete |  bebeluș |  Colegiul |  demarate |  malpraxis |  Medicilor |  moartea |  Poliție |  Spital
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU